Böcker om döden

När jag var liten så visste jag mycket väl att min pappa var MYCKET äldre än alla andras pappor. Jag gjorde mig beredd. Min pappa skulle kanske dö. Nu har det inte hänt ännu. Jag är idag 42 år och pappa är fortfarande väldigt stark och frisk. Så det var väl kanske onödigt att jag började oroa mig för det redan som liten. Men jag oroar mig ändå. Fortfarande. Då övar jag mig på döden, på att mista någon jag älskar. Jag ser filmer, läser böcker. Här kommer tips på böcker som handlar om döden, de har alla berört mig, vissa är skrivna för vuxna andra för barn. För mig gör det ingen skillnad.

Gammelmormor, Daisy och döden.
Text: Anna Ehring Bilder: Lotta Geffenblad

Gammelmormor_Daisy

Gammelmormor, Daisy och döden är en superfin och berörande bilderbok. Gammelmormor hjälper sitt barnbarn Daisy att öva på just döden. Den lilla och den stora. Även om boken har en melankolisk ton så finner jag den lätt. Den är fylld med så mycket kärlek och den stora döden (den då man förlorar de som är en riktigt nära) har ännu inte inträffat i den här berättelsen.
”-Jag blir ledsen om du dör, säger jag och kramar gammelmormors hand.
– Jag förstår det säger gammelmormor. Men då kan du minnas den här dagen och hur bra vi hade det.
-Varför ska man leva om man ändå ska dö? Säger jag och tycker att döden känns väldigt orättvis.
-Man lever för såna här dagar, för att få sitta på soffan och dricka saft tillsaman, säger gammelmormor
-Saft med flugor i, säger jag.
-just det, saft med flugor i.”

Det går att lyssna på SR’s inspelning av Gammelmormor och döden HÄR!

Dom som är kvar
Text: Karin Saler Bild: Siri Ahmed Backström
döden

Dom som är kvar är en tung barnbok. Känns sann. Inget romantiskt fluff eller ”vackra bilder”. Så här kan det vara att mista den man älskar. En familj mister sin mamma. En familj mår inte särskilt bra och ändå fortsätter det vanliga livet, man går till skolan, går till badhuset och äter middag.

”När livet är slut
då är man död..

Finns inte
är inte med
är död

Dom som är kvar
dom fortsätter att finnas
och vara med”

Vakna min Kastanj
Text Åsa Mendel-Hartvig Bild: Ane Gustavsson.

vakna_min_kastanj
”I vakna min kastanj”
försvarar ett barn ett kastanjeträd. Det ska huggas ner. Trädet hon älskar, det som står utanför hennes fönster. ”Hon-som-äger-huset” säger att det är ruttet och kan rasa mot huset. Barnet vill inte släppa taget. Hon vill rädda trädet och bevisa att det visst lever.  Till sist talar trädet till henne och hjälper henna att förstå hur livet ändå fortsätter. En liten guldklimp till saga!

”Jag packar pyjamas, filt, ficklampa och kudde. För det kan nog bli så att jag måste sova i trädet nu. Jag packar dricka, bananer, knäckebröd och min bästa bok. Ha ha! Nu blir de allt förvånade när de kommer. Hjälp, det sitter ett barn i trädet! skriker de nog.
Jag puttar bort stegen.
Nu bor jag här.”

Jon har ett svart hål i sitt röda hjärta
Text: Grethe Rottböll Bild: Emma Virke

bok_om_doden

Jons pappa har dött och Jon blir kvar med alla pappas saker och alla minnen.
En ömsint berättelse om ett Jons djupa sorg och hur han finner ett sätt att leva med sin saknad.

”När Jon ska sova viskar han:
– God natt och sov så jätte…jätte…jättegott!
För man vet aldrig. Tänk om pappa hör?
Men det är alldeles tyst.
Det finns ingen pappa som säger:
– God natt och sov som allra jättegodast!”

I taket lyser stjärnorna
Johanna Thydell

boktips

I taket lyser stjärnorna är ungdomsbok som fungerar precis lika bra för vuxna.

Länge sedan jag läste den här boken. Men så fort jag plockar fram boken igen och börjar bläddra bland sidorna kommer tårarna. En oerhört tuff och stark bok om kärlek, vänskap och om att mista sin mamma. Hur i helvetes jobbigt livet kan vara. Måste vara en av de bästa ungdomsböckerna jag läst. Det känns orättvist att rycka ut ett citat ur den här boken.
Så detta får räcka:

”NU HAR DET HÄNT.
Mamma är död.”

Och till sist en vuxenbok:
Dagbok från ditt försvinnande” av Malin Lagerlöf
dagbok_fran_ditt_forsvinnande

Det här är en självbiografisk bok där Malin Lagerlöf berättar i dagboksformat om livet, helvetet och vardagslivet den första tiden efter det att hennas man, regissören Daniel Lind Lagerlöf, plötsligt försvinner och lämnar henne och deras tre barn. Boken är totalt befriad från kletig sentimentalitet och går alltid rakt på sak. Den handlar mer om överlevnad än om sorg. Läste den för några månaders sedan men den har bitit sig fast. Tänker ofta på den. Hur plötsligt mattan kan dras undan under våra fötter. Hur vi som vänner och grannar beter oss eller inte beter oss kring den som sörjer. Tack Malin för att du ville dela med dig. Läs den!

 

Ta hand om er och ta vara på livet!

Philomène

 

 

Böcker om döden- Philomène Grandin tipsar om barn och ungdomsböcker.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara